Je to produkt ze sóji. Sója je zdravá. Je tedy našemu organismu prospěšné. Tak pozor! Takto jednoduché to skutečně není. Názory odborníků z řad lékařů a výživových poradců na tento výrobek se v současné době liší. Mnozí ho řadu let doporučovali jako velice vhodnou alternativu masa a pokračují v tom dále. Někteří ovšem začali upozorňovat i na možná rizika, která jeho konzumace může přinášet. A poukazují na to, že jejich názory vychází z výsledků zveřejněných seriózních vědeckých studií.
Řada odborníků uvádí, že sója není zdravou potravinou. Že naopak nebyla prokázána bezpečnost její konzumace! Tu spojují s některými zdravotními problémy. Například se špatnou funkcí štítné žlázy, trávení, srdce, ale i poruchami kognitivních funkcí, reprodukčními poruchami a dokonce rakovinou!
Jak se v tom tedy vyznat? Rozhodnutí, zda my a naše rodina budeme pokrmy z tofu jíst, je na každém z nás. Asi bude nejlepší v této problematice zapojit „zdravý selský rozum“ a řídit se radou, že všeho moc škodí!
Přinášíme ovšem několik důvodů, proč se mu raději vyhnout.
Protože kupujeme nefermentované
V tradiční asijské kuchyni se používá tento produkt ve fermentované formě. Je více „připraven“ pro naše trávení. Tofu prodávané běžně v obchodech je ale nefermentované. Může dojít k tomu, že naruší zdravé trávení, tvorbu potřebných trávicích enzymů. To způsobuje plynatost. Horší je, když dojde k poruchám slinivky břišní. Mnoho lidí má sójovou intoleranci nebo přímo alergii na sóju.
Protože obsahuje fytoestrogeny
Ty mají dle některých odborníků způsobovat blokaci normální produkce estrogenu v těle. A podílet se na propuknutí rakoviny prsu!
Protože hrozí poruchy štítné žlázy
Sójové výrobky obsahují isoflavon genistein. Je to blokátor hormonů štítné žlázy. Proto hrozí snížení její funkce!
Protože obsahuje antinutrienty
Fytátyobsažené v tomto sójovém výrobku narušují vstřebávání pro naše tělo důležitého vápníku, železa a zinku.
Protože je sója geneticky upravována
Asi devadesát procent sóji, která je určena pro potravinářský průmysl je geneticky modifikovaná. Je změněna její DNA, aby vydržela působení v pěstování používaného herbicidu glysátu. Geneticky upravované produkty jsou spojovány s poškozením trávení, ničením střevní mikroflóry!
A aby toho nebylo málo, tak některé z výzkumů dospěly k závěru, že konzumace tohoto produktu může vést k negativnímu ovlivnění mozku, demenci či Alzheimerově chorobě!