Doba sklizně dýně je na podzim. Pro bohatou sklizeň byste však měli začít brzy plánovat. Kromě odrůdy musíte vybrat správné místo. Pokud chcete, aby vaše dýně vyrostly správně, měli byste být připraveni nejpozději na jaře.
Jaká by to měla být odrůda?
Kterou odrůdu chcete pěstovat, je v pravém smyslu věcí chuti. Nejprve byste měli rozlišit:
- okrasné
- velkoplodé
Okrasné tykve nejsou jedlé a velkoplodé se také liší podle chuti a použití. Olejovky jsou pak pěstovány výhradně pro semínka. Dužina je jedlá, ale nemá dobrou chuť.
Umístění a výsadba
Pokud jste se rozhodli pro jednu nebo několik odrůd, je dalším rozhodnutím: kam s nimi? Je třeba mít na paměti, že většina těchto rostlin potřebuje spoustu místa. Kolik místa přesně? To závisí na odrůdě. Měli byste alespoň naplánovat plochu 2 metry krát 1 metr, jiné odrůdy dokonce vyžadují značně větší prostor.
Kromě prostorových požadavků byste měli zvážit další nároky:
● půda musí být výživná.
● Půda by měla zůstat rovnoměrně vlhká.
Dobrá poloha je například na úpatí hromady kompostu. Zde rostliny získají rovnoměrně mnoho živin. Pokud necháte rostlinu růst přes hromadu kompostu, dodá také stín.
● Vzhledem k tomu, že tykve potřebují teplo, měli byste je dát do půdy až po posledním mrazu. V závislosti na regionu to platí od poloviny května.
Péče a sklizeň
Pokud jste úspěšně vysadili své dýně, musíte se o ně postarat. To znamená, že je ochráníte před chladem a slimáky. Pokud v posledních květnových dnech hrozí nebezpečí chladu, měli byste je například pokrýt folií. Sazenice jsou také velmi populární u hlemýžďů. Přežijí-li v první týdny v pořádku, chlad a hlemýždi nepředstavují žádné další nebezpečí. Pak budou potřebovat jen malou péči.
● Zalévejte pravidelně.
● Mulčovací směs udržuje půdu před dehydratací a udržuje ji rovnoměrně vlhkou.
● V pravidelných intervalech byste měli například hnojit, ale nepřehánějte. I když potřebují spoustu živin, poptávka není tak vysoká jako u kapusty.
Od konce léta do podzimu budou tykve zralé. To je nejlépe rozpoznatelné u stonku. Ten se stává suchým a dřevnatým. Kromě toho často tvoří síťovou strukturu. U velkých odrůd můžete také provést test klepáním. Pokud zní zřetelně, můžete začít sbírat. Stačí odříznout stonek nožem. Všechny plody musí být sklízeny před prvním mrazem.